網頁

2018-06-29

航空公司網站:北京敢惡劣,不怕被報復?


Comment
Since May 23, China forced foreign airliners to change Taiwan from “country” to “domestic territory” Taiwan, China.

Without the support of their governments, most airliners choose to follow Chinese municipal laws, and change Taiwan to “Taiwan, China” in the WebPages.
Some airlines, including India and the US, say this is a matter of government-to-government with the support from their government.
Those governments treat the instruction from the Chinese government an intrusion of corporate governance.  It is, in fact, an unfair and aggression economic competition as Peter Navarro wrote in the report “How China’s Economic Aggression Threatens the Technologies and Intellectual Property of the United States and the World” this June.  Small private corporations are forced to face big Chinese government.

Now Chinese authorities expressed that it is a not a deal.  The foreign airlines may face serious consequences such as Delays in flight control, apron, air bridge inspections, and the passengers may also be delayed in customs clearance…
Does Beijing really think that it is a unilateral move, and will not face the same way later?

I wonder if “China Airlines” will face the retaliation measures then?


不從中國的片面限制與指導會產生「面臨中國祭出的飛航管制、停機坪、空橋檢查拖延、旅客在出入境通關時可能也會被拖延」?
難道,其他國家不會「互惠」?
此事,一邊是(中國)政府,一邊是(外國)企業,明顯實力不對等,外國一定輸。白宮的貿易調查報告中北京的不公平經濟模式,都一概如此。
唯有政府對政府,才是正辦。


中國拒絕就矮化台灣與美磋商 美駐北京使館:失望….自由20180629
中國民用航空局要求44家外國航空公司,在其網站標註台灣時,將台灣列為中國領土,儘管美國嚴重關切,但中國態度強硬,不接受美國的磋商要求。美國駐北京大使館表示,對於中國拒絕磋商感到失望,美國強烈反對中國壓迫私人企業公開使用特定政治語言。

《路透》28日的獨家報導指出,中國民航局425日致函要求44家外國航空公司,更改其官網上對台灣的標註,將台灣列為中國領土,而美國嚴重關切,要求與中國進行磋商。《美聯社》報導引述美國駐北京大使館聲明,證實中國已經斷然回絕美方的磋商要求。

「我們對中國就這個問題拒絕進行磋商感到失望。」美國駐北京大使館聲明說,川普政府正在決定如何回應,「我們告訴中國,美國強烈反對中國試圖迫使私營企業在其公開內容中使用特定的政治性語言」、「美國航空公司不應該被迫遵守這個命令」。

美國白宮5月初批評中國乃「歐威爾式的無理取鬧」;美國國務院更在5月底正式出手,對中國外交部發出照會,要求商議此事。但知情人士告訴《路透》,中國已在本月25日拒絕美方請求,美國國務院相當「失望」,全案已然成為「外交政策問題」,而非單純的雙邊飛航合作等技術性事件


拒改中國台灣 印度航空一句話打槍「一中」追殺...….自由201806227
中國對全球航空業者發出的「一中」追殺令,多數業者已屈服,僅少數如美國三大航空、印度航空等不願配合,其中,印度航空至今不願更名的原因,是公司認為這個問題應該由政府來做決定
根據《彭博》報導,目前美國三大航空聯合航空、達美航空、和美國航空仍堅持立場,將台灣列為地區或國家,但此舉可能會造成嚴重後果,包括面臨中國祭出的飛航管制、停機坪、空橋檢查拖延、旅客在出入境通關時可能也會被拖延,導致流失大量中國乘客。
報導中指出,其實三大美航並不寂寞,因為印度航空至今也沒有將台灣列為中國領土。印航發言人說,是否更名應該由政府來決定,但印度外交部發言人庫瑪爾(Raveesh Kumar)並沒有對這個評論做出回應。印度航空目前與長榮航空透過班號共用直飛台北。
《華爾街日報》日前報導,針對更名議題,聯合航空發言人表示,「我們已將處理這個議題的責任推回給美國政府,因為這是得由兩國政府處理的外交問題」;達美航空發言人則說,他們就此事與美國政府密切磋商;美國航空發言人雖不願評論,但美航CEO帕克先前表示,「我們收到了中國的通知,但美國政府已經對這個議題做出回應,因此,我們將遵循政府的立場來處理這件事,此時此刻,是美國政府和中國政府的事情。」


4 則留言:

  1. Galser had posted this news on Twitter yesterday. I asked about what Trump will do? She answered airliners are private companies. It depends on the airlines but not government.

    回覆刪除
    回覆
    1. That is her opinion.

      I remember that Dr. Glaser's opinions were a bit out of date around 2012:she still praised MYJ's pro-China policy, neglecting that CSB's pro-independence policy was washed out in Ma's first term.

      The world will face the price allowing China do whatever she likes...
      though it takes time.

      刪除
  2. 中國越瘋狂,台灣越有利。阿扁8年剛好顛倒過來,是中國最不瘋的時候,阿扁做了犧牲打啊。

    回覆刪除
    回覆
    1. 現實如此
      小英的執政本質,應該在內政(包括軍事強化)
      不是什麼都維持現狀

      年改,要給大大的獎勵。
      其餘,要再觀察

      刪除